Elk gebouw met meerdere mede-eigenaars is automatisch een VME, en heeft dus ook een syndicus nodig om het beheer te coördineren. Je hebt hierbij twee opties: een professionele of een vrijwillige syndicus, waarbij een van de eigenaars het beheer zelf in handen neemt. Op deze pagina leggen we uit hoe je dat precies doet.
Waarom kiezen voor zelfbeheer?
Steeds meer eigenaars kiezen ervoor om zelf syndicus te worden, en dat is niet zonder reden.
Een belangrijke motivatie is de kostprijs: als vrijwillige syndicus hoef je geen professionele beheerder te betalen, wat leidt tot aanzienlijke besparingen. Daarnaast komen er steeds meer VME’s bij in Vlaanderen, terwijl professionele syndicus nog steeds een knelpuntberoep is.
Het kan dus best lastig zijn om een beschikbare professional te vinden.
Een ander belangrijk voordeel van zelfbeheer is de persoonlijke betrokkenheid. Als vrijwillige syndicus woon je immers zelf in het gebouw, of ben je in ieder geval eigenaar. Daardoor heb je direct belang bij het zo goed mogelijk beheren van de kosten en het snel aanpakken van problemen.
Hoe word je benoemd tot vrijwillige syndicus?
Om je kandidaat te stellen als vrijwillige syndicus moet je om te beginnen een van de mede-eigenaars van het gebouw zijn. Je stelt jezelf kandidaat tijdens een algemene vergadering van de VME. Tijdens deze vergadering wordt er vervolgens gestemd, voor een succesvolle benoeming heb je een absolute meerderheid nodig, wat betekent dat meer dan de helft van de stemmen (50%+1) op jouw naam uitkomen.
Je mandaat loopt voor één tot maximaal drie jaar, maar kan steeds opnieuw verlengd worden als de vergadering daarmee instemt. Het is echter ook mogelijk dat je, bijvoorbeeld na een bestuursfout, door een stemming op de vergadering wordt ontslagen.
Je kunt ook zelf ontslag nemen, hierbij hoef je geen reden te delen. Vaak is er wanneer je zelf ontslag neemt wel een vooraf vastgelegde opzegtermijn die je moet respecteren.
Hoe kan je je voorbereiden?
Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te dokteren. Veel vrijwillige syndici zijn je al met succes voorgegaan, met de juiste kennis en voorbereiding kan je zelfverzekerd aan de slag.
Hier zijn enkele praktische tips om je op weg te helpen:
- Volg een cursus of korte opleiding om je kennis bij te spijkeren. Afhangend van waar je wel of geen ervaring in hebt, kan bv. een administratie- of boekhoudcursus een sterke start zijn.
-
Lees je in over je taken en verplichtingen als syndicus. Online vind je verschillende bronnen, zoals de Vlaamse Overheid, syndicuskiezen.be, en de blogs van SyndicusOnline.
Deze artikels kunnen je helpen: - Start een gratis proefperiode van SyndicusOnline. Ons platform ondersteunt je bij het organiseren van vergaderingen, automatiseert de complexere boekhoudtaken, en verbindt je met adviserende syndici als je vragen hebt. Een must-have voor elke startende syndicus!
Probeer SyndicusOnline nu 30 dagen gratis
Ontdek hoe SyndicusOnline je helpt bij je taken als vrijwillige syndicus door het 30 dagen gratis te proberen! Of maak een afspraak met onze expert.