In een mede-eigendom, zoals een appartementsblok, is de rol van de syndicus cruciaal voor het beheer en onderhoud van het gebouw. De syndicus zorgt voor de administratie, financiën en het technische beheer. Terwijl er vaak een professionele syndicus wordt ingehuurd om deze taken op zich te nemen, kiezen steeds meer VME’s ervoor om een vrijwillige syndicus aan te stellen. Wat houdt deze rol precies in en waarom zou je overwegen om voor een vrijwillige syndicus te kiezen?
De definitie van een vrijwillige syndicus
Een vrijwillige syndicus, ook wel gekend als niet-professionele syndicus of occasionele syndicus, is een van de mede-eigenaars van het gebouw die, zonder professionele vergoeding, de taken van de syndicus op zich neemt. Deze persoon neemt op vrijwillige basis de verantwoordelijkheden voor het beheer en onderhoud van het mede-eigendom op zich. Dit kan variëren van het organiseren van vergaderingen tot het coördineren van onderhoudswerkzaamheden en het beheren van de financiën.
Selectieproces: Het benoemen of herbenoemen van een syndicus gebeurt tijdens de algemene vergadering. Dat is dus het perfecte moment om voor te stellen om over te schakelen naar een niet-professionele syndicus, of om jezelf kandidaat te stellen.
Verschillen met een professionele syndicus
De belangrijkste verschillen tussen een vrijwillige en een professionele syndicus betreffen de kosten, de ervaring en de beschikbaarheid:
- Kosten: Een professionele syndicus ontvangt een vergoeding voor gedane diensten, wat een aanzienlijke kost kan zijn voor de VME. Een niet-professionele syndicus daarentegen werkt onbezoldigd, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen.
- Beschikbaarheid: Een professionele syndicus is gewoonlijk fulltime beschikbaar tijdens de werkuren en kan dus snel reageren op problemen. Een vrijwillige syndicus daarentegen heeft meestal ook gewoon een job en is dus minder beschikbaar.
- Expertise: Professionele syndici hebben vaak jarenlange ervaring en specifieke kennis van vastgoedbeheer, juridische zaken en financiële administratie. Niet-professionele syndici kunnen deze expertise missen, wat kan leiden tot inefficiëntie. Gelukkig zijn er (online) veel informatiebronnen beschikbaar, zoals Livios, De Vlaamse Overheid, en SyndicusOnline zelf. Daarnaast kun je ook altijd beroep doen op ondersteuning van een professional.
Voordelen van een vrijwillige syndicus
Kiezen voor een niet-professionele syndicus biedt verschillende voordelen:
- Kostenbesparing: Door geen professionele syndicus in te huren, kunnen de mede-eigenaars aanzienlijke kosten besparen, wat positief kan bijdragen aan de financiële gezondheid van het mede-eigendom. Dit betekent meestal ook dat ze minder moeten bijdragen aan de VME, en dus zelf ook besparen.
- Directe invloed: Als vrijwillige syndicus heb je direct belang bij het welzijn van het gebouw. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en betere beslissingen die aansluiten bij de noden en wensen van de bewoners.
- Gemeenschapsgevoel: Het hebben van een vrijwillige syndicus versterkt vaak het gemeenschapsgevoel. De mede-eigenaars zijn ook sneller geneigd om mee te helpen bij het onderhoud, wat de cohesie versterkt.
- Toegankelijkheid: Een vrijwillige syndicus woont meestal in het gebouw, waardoor hij of zij makkelijker bereikbaar is voor vragen of problemen van andere bewoners. Daarnaast zie je bij professionele syndici vaak verschillende beheerders van de dossiers van je VME, met een vrijwillige syndicus heb je één aanspreekpunt voor alle documenten.
Uitdagingen van een vrijwillige syndicus
Hoewel er duidelijke voordelen zijn, zijn er ook enkele uitdagingen verbonden aan het hebben van een vrijwillige syndicus:
- Beperkte kennis en ervaring: Niet-professionele syndici missen vaak de professionele training en ervaring die nodig is voor efficiënt vastgoedbeheer.
- Verantwoordelijkheid: Een syndicus is voor best wat zaken de eindverantwoordelijke, van administratie tot technische problemen. Dit kan overweldigend aanvoelen, vooral zonder de juiste kennis en ondersteuning.
- Tijdsinvestering: Afhankelijk van de grootte van het gebouw, kan het beheer van een mede-eigendom wel wat tijdsinvestering vereisen. Vrijwillige syndici moeten hun beperkte tijd dus goed kunnen plannen om hun taken effectief uit te voeren, wat een uitdaging kan zijn.
Lees hier meer over veelgemaakte fouten als Vrijwillige Syndicus en hoe je ze vermijdt.
Gelukkig is er voor elke uitdaging een oplossing. Het SyndicusOnline-platform biedt je alle tools die je nodig hebt om als startende syndicus succes te boeken. Van een boekhoudmodule tot hulp bij het plannen en uitvoeren van de algemene vergadering, bij SyndicusOnline word je ondersteund in elke aspect van VME-beheer.
Probeer SyndicusOnline nu 30 dagen gratis
Ontdek hoe SyndicusOnline je helpt bij je taken als vrijwillige syndicus door het 30 dagen gratis te proberen! Of maak een afspraak met onze expert.