Heb je een Syndicus Nodig voor Kleine Gebouwen?

Thomas avatar

·

·

Syndicus kleine gebouwen

Bij elk gebouw met één of meer appartementen van verschillende eigenaars is het wettelijk verplicht om syndicus aan te stellen.
Dit geldt dus ook voor kleine gebouwen, waar de rol van de syndicus minstens zo belangrijk is als bij grotere complexen.

Uitdagingen bij het vinden van een professionele syndicus

Voor gebouwen met minder dan 10 kavels kan het lastig zijn om een professionele syndicus te vinden. Het beroep van syndicus is een knelpuntberoep, waardoor er een schaarste aan professionals is. De beschikbare syndici richten zich daarom vaak op grotere, meer winstgevende gebouwen.

Bovendien ligt de prijs van een professionele syndicus behoorlijk hoog. Vaak vragen ze minstens € 20 per kavel per maand, exclusief aanvullende diensten zoals het opvragen van offertes voor geplande werken, waarvoor nog extra uren in rekening worden gebracht.


De administratieve last is kleiner, maar niet verwaarloosbaar

Hoewel de administratieve werklast voor kleine gebouwen beperkter is, blijft deze belangrijk. Ook bij een klein gebouw moet je ervoor zorgen dat de boekhouding in orde is (inclusief factuurverwerking, voorschotten opvragen en afrekeningen maken) en dat de technische en juridische opvolging van de vereniging van mede-eigenaars (VME) correct verloopt.


Het alternatief: de vrijwillige syndicus

In plaats van beroep te doen op een professionele syndicus, kun je ook kiezen voor een vrijwillige syndicus, ook wel bekend als een occasionele syndicus. Als mede-eigenaar neem je dan zelf de rol van syndicus op en voer je de beslissingen uit van de algemene vergadering van je VME. Gelukkig hoef je niet alles alleen te doen; de taken kunnen onder je mede-eigenaars verdeeld worden.


Voordelen van een vrijwillige syndicus

Ongeveer 20% van de gebouwen in België heeft een vrijwillige syndicus. Dit aantal stijgt de laatste jaren, mede door de voordelen die deze optie biedt:

  • Kostenbesparing: Je VME bespaart gemiddeld 70% op de syndicuskosten.
  • Tijdwinst: Door je directe betrokkenheid kun je efficiënter handelen.
  • Betrokkenheid: Als mede-eigenaar ben je automatisch meer betrokken bij wat je gebouw nodig heeft en speel je hier dus beter op in dan een externe syndicus.
  • Deskundige hulp: Via SyndicusOnline heb je altijd een expert binnen handbereik voor advies en ondersteuning.
VME vrijwillige syndicus

Uitdagingen voor vrijwillige syndici

Veel vrijwillige syndici vinden het lastig om de wetgeving correct toe te passen, omdat ze weinig ondersteuning krijgen en vaak hun eigen methoden, zoals Excel, gebruiken. Dit leidt ertoe dat veel kleine gebouwen geen correcte boekhouding hebben, niet sparen voor het reservefonds of de VME niet inschrijven bij de KBO.

Wanneer deze registratie ontbreekt, kunnen de overheid en andere nutsvoorzieningen je gebouw niet informeren over belangrijke informatie, wat kan leiden tot gemiste communicatie en mogelijks zelfs tot wettelijke problemen.

communicatie syndicus

SyndicusOnline: Jouw partner in efficiënt beheer

Met SyndicusOnline voer je het beheer van je gebouw op een juiste en efficiënte manier uit. Ons platform biedt alle tools die je nodig hebt voor het administratieve, technische en juridische beheer van je gebouw, terwijl je altijd kunt rekenen op doorlopende ondersteuning van onze experts.

Door gebruik te maken van SyndicusOnline kun je als vrijwillige niet alleen kosten besparen, maar ook profiteren van de expertise en ondersteuning die normaal gesproken alleen beschikbaar is voor professionele syndici.

Zo zorg je ervoor dat je gebouw op de best mogelijke manier beheerd wordt, zonder de hoge kosten van een professionele syndicus.

syndicus online beheer gebouw

Probeer SyndicusOnline nu 30 dagen gratis.

Word vandaag nog vrijwillige syndicus en bespaar tot 70% op je syndicuskosten

Author

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *