Zonnepanelen & laadpalen in mede-eigendom: alles wat je moet weten

Seppe avatar

·

·

In Vlaanderen wint de installatie van zonnepanelen en laadpalen bij appartementen aan populariteit. Deze duurzame investeringen bieden niet alleen milieuvriendelijke voordelen, maar kunnen ook financieel aantrekkelijk zijn. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden, regelgeving en aandachtspunten rond het gezamenlijk investeren in en delen van deze technologieën binnen mede-eigendommen.

Zonnepanelen: groene energie voor je appartement

De installatie van zonnepanelen is een uitstekende manier om groene energie te benutten. Dit geldt ook voor appartementsgebouwen, hoewel er enkele specifieke aspecten zijn waar rekening mee moet worden gehouden.

Collectieve installaties en energiedelen:

Sinds 2022 kunnen mede-eigenaars van een appartementsgebouw gezamenlijk investeren in zonnepanelen en de opgewekte energie delen. Dit proces, bekend als energiedelen, biedt bewoners de kans om gebruik te maken van lokaal opgewekte energie. Hoewel energiedelen zonder vergoeding mag, is het ook mogelijk om de energie tegen een afgesproken prijs te verkopen aan medebewoners. Meer over energiedelen bij appartementsgebouwen lees je op deze webpagina van de Vlaamse overheid.

Om een collectieve installatie goed te keuren, is een 2/3e meerderheid binnen de algemene vergadering van mede-eigenaars (VME) vereist (behalve als er een afwijking beschreven staat in de statuten).

Individuele installaties:

Particuliere bewoners kunnen aan de VME vragen of ze zonnepanelen voor individueel gebruik kunnen plaatsen op het gemeenschappelijke dak. Dit vraagt om een goedkeuring op de AV, waarvoor een 4/5e meerderheid nodig is.

Hierbij wordt er gekozen voor opstalrecht (99 jaar lang het recht om zonnepanelen op het dak te plaatsen) of exclusief genotsrecht (het recht om het dak voor zonnepanelen te gebruiken, dat de AV wel op elk moment onderbouwd in kan trekken).

Indien een huurder zonnepanelen wil plaatsen, moet ook de toestemming van de eigenaar worden verkregen. Daarnaast blijft het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verantwoordelijkheid voor de installatie, het onderhoud en het eventuele verwijderen van de panelen bij vertrek van de huurder.

Zonnepanelen appartement | SyndicusOnline

Alles over de Vlaamse wetgeving en tegemoetkomingen inzake zonnepanelen, lees je op deze pagina.


Laadpalen voor elektrische wagens

Het installeren van laadpalen maakt elektrisch rijden toegankelijker voor de bewoners. Ze ondersteunen de overstap naar duurzame mobiliteit en verhogen de aantrekkelijkheid van het gebouw. Ook hierbij zijn er enkele regels die je moet volgen.

Collectieve laadpalen voor het hele gebouw:

Wanneer het appartementsgebouw collectief besluit om laadpalen te installeren, plaatst men doorgaans één gemeenschappelijke elektriciteitsmeter. Deze meter meet het totale verbruik van alle laadpunten. Het beschikbare vermogen wordt efficiënt verdeeld over de aangesloten voertuigen, wat zorgt voor een optimale laadsnelheid zonder overbelasting van het elektriciteitsnet. Deze aanpak vereist een 2/3e meerderheid op de algemene vergadering van mede-eigenaars.

Individuele laadpalen:

Bij een individueel initiatief van één of meerdere mede-eigenaars zijn er twee mogelijkheden:

  1. Er is geen bekabeling over de gemene delen nodig: In dit geval wordt de laadpaal rechtstreeks aangesloten op de privé-elektriciteitsmeter van de eigenaar en geïnstalleerd op diens privatieve parkeerplaats, zonder dat er bekabeling door de gemeenschappelijke delen van het gebouw loopt. Dit vereenvoudigt de installatie en vereist bovendien geen toestemming van de andere mede-eigenaars.
  2. Er is wél bekabeling over de gemene delen nodig: Wanneer bekabeling door de gemeenschappelijke delen nodig is, moet de eigenaar de andere mede-eigenaars minstens twee maanden voor de werken per aangetekende brief informeren. Deze hebben vervolgens twee maanden om bezwaar in te dienen (met een rechtmatige reden, zoals schade aan het uitzicht, financiële last, …). Zonder bezwaar is er geen stemming nodig. Is er wel bezwaar? Dan stemt de VME voor of tegen tijdens een bijzondere algemene vergadering, waarbij een absolute meerderheid van 50%+1 genoeg is. Hierbij moet je rekening houden met brandveiligheidsvoorschriften en de integriteit van de gemeenschappelijke delen.

Het is belangrijk om de juiste procedures te volgen en overleg te plegen met de syndicus en andere mede-eigenaars om een vlotte installatie van de laadpaal te garanderen en onenigheid te voorkomen.

Alles over de wettelijke vereisten en fiscale tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid bij het plaatsen van laadpalen, lees je hier.

Laadpalen elektrische auto | SyndicusOnline

Financiële en juridische aspecten

Het gezamenlijk investeren in zonnepanelen en laadpalen binnen een mede-eigendom kan aanzienlijke (financiële) voordelen opleveren, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verantwoordelijkheden en verplichtingen.

Kosten en baten van gezamenlijke investeringen

Het gezamenlijk investeren in zonnepanelen en laadpalen binnen een mede-eigendom kan aanzienlijke financiële voordelen bieden. Zonnepanelen kunnen de energiekosten voor zowel gemeenschappelijke delen als individuele appartementen verlagen, terwijl laadpalen de aantrekkelijkheid en waarde van het pand verhogen. Het is echter essentieel om de investeringskosten, onderhoud en mogelijke subsidies zorgvuldig te evalueren om de financiële haalbaarheid te bepalen.

Lees je in en hou de wetgeving in het oog

De verplichtingen, wetten, en premies die bij laadpalen en zonnepanelen komen kijken, staan bekend voor hun veranderlijkheid. Het is dus enorm belangrijk om je goed in te lezen tijdens de voorbereiding, bijvoorbeeld via overheidswebsites of door professionals te raadplegen.
Zorg er ook voor dat je na de installatie op de hoogte blijft van eventuele (wets)wijzigingen die invloed kunnen hebben op je situatie.


Nog geen syndicus om de installatie van je zonnepanelen of laadpalen in goede banen te leiden? Ontdek hoe simpel het is om zelf de syndicus van je gebouw te worden met de hulp van SyndicusOnline!

boekhouding VME

Probeer SyndicusOnline 30 dagen gratis

Ontdek hoe SyndicusOnline je helpt je mede-eigendom zelf te beheren door het 30 dagen gratis te proberen! Of maak een afspraak met onze expert.