Mede-eigendom is een belangrijk concept voor iedereen die een appartement bezit of wil kopen. Je deelt de verantwoordelijkheid voor gemeenschappelijke delen zoals gangen, liften en daken, wat specifieke rechten en plichten met zich meebrengt. In deze blog leggen we uit wat mede-eigendom inhoudt en waar je op moet letten als je betrokken bent bij een appartementsgebouw.
Wat is mede-eigendom precies?
Mede-eigendom verwijst naar de situatie waarin meerdere personen gezamenlijk eigenaar zijn van een onroerend goed, zoals een appartement of een groepswoning. Elke mede-eigenaar heeft recht op een bepaald aandeel in het onroerend goed, wat betekent dat ze gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het beheer en de kosten van het gebouw.
Toepassingen van mede-eigendom
Mede-eigendom komt vooral voor bij appartementsgebouwen, waar bewoners samen de gemeenschappelijke delen—ook wel de gemene delen genoemd—delen. Dit systeem stelt de bewoners in staat de lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Er zijn drie soorten: gedwongen, vrijwillig en toevallig. Hier lees je meer over de verschillen tussen deze drie categorieën.
Wettelijke bepalingen in Vlaanderen
De wetgeving rond mede-eigendom is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek, met specifieke bepalingen in de wet op mede-eigendom. Deze wetstekst bespreekt de rechten en plichten van de mede-eigenaars, evenals de procedures voor het beheer van de gemene delen. Het is belangrijk om de essentie van deze wetgeving te begrijpen, aangezien deze de juridische basis vormt voor het beheer van het eigendom.
Rechten en plichten van mede-eigenaars
Als mede-eigenaar heb je zowel rechten als plichten. Je hebt recht op medezeggenschap over het beheer van de gemene delen, maar bent ook verplicht bij te dragen aan de kosten van onderhoud en herstel. De basisakte en het reglement van mede-eigendom van je gebouw beschrijven gedetailleerd de gedachtegang achter en de werking van deze rechten en plichten.
Beheer door de VME
De vereniging van mede-eigenaars is een orgaan dat bestaat uit alle mede-eigenaars van een gebouw. De VME is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en besluitvorming betreffende de gemeenschappelijke delen. De VME komt (minstens) jaarlijks samen op de algemene vergadering.
Opgepast: er is een verschil tussen de vereniging van mede-eigenaars en de raad van mede-eigendom. Een VME is bij élke vorm van mede-eigendom verplicht en bestaat uit alle mede-eigenaars. De RME daarentegen is alleen verplicht vanaf dat er 20 of meer kavels zijn en bestaat uit enkele mede-eigenaars die tijdens de algemene vergadering worden aangesteld.
De hoofdtaak van de RME is het controleren of de syndicus het behoud en het beheer goed uitvoert. Elk half jaar maakt de raad hier een verslag van op en verdeelt dit onder de andere mede-eigenaars.
Praktische tips
-
Lees het reglement van mede-eigendom grondig:
Dit document bevat alle regels en afspraken voor het dagelijks leven in het gebouw, zoals het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes. -
Neem deel aan de algemene vergaderingen van de VME:
Actieve deelname aan de vergaderingen van de VME zorgt ervoor dat je stem gehoord wordt en dat je op de hoogte blijft van genomen beslissingen. Lees ook: Wat Moet je Bespreken op de Algemene Vergadering van je VME? - Communiceer met de andere mede-eigenaars: Goede communicatie kan problemen en misverstanden voorkomen en helpt bij het opbouwen van een goede relatie met je buren.
- Blijf op de hoogte van de wetgeving: Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in de eigendomswetgeving, zoals wetteksten omtrent vrijwillige en gedwongen mede-eigendom.
Lees meer over de oprichting en verantwoordelijkheden van de VME.
Veelgestelde vragen
Een mede-eigenaar is iemand die samen met anderen eigenaar is van een onroerend goed. Meestal gaat het hierbij over een appartementsgebouw, waarbij de persoon eigenaar is van het appartement en mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het gebouw.
Als mede-eigenaar heb je het recht om gebruik te maken van de gemeenschappelijke delen, deel te nemen aan de algemene vergadering, en mee te beslissen over belangrijke zaken die het mede-eigendom aangaan.
Dit reglement bevat alle regels en afspraken die gelden binnen het mede-eigendom. Het omvat zaken als het gebruik van gemeenschappelijke delen, de verdeling van kosten, en de rechten en plichten van de mede-eigenaars. Samen met de basisakte is dit een van de statuten van het gebouw.
Ja, een mede-eigenaar kan ook de syndicus van het gebouw zijn, mits hij of zij verkozen wordt door de andere mede-eigenaars tijdens de algemene vergadering. In dat geval spreken we over een vrijwillige syndicus.
Gemene of gemeenschappelijke delen zijn de ruimtes en voorzieningen van het gebouw die door alle mede-eigenaars worden gedeeld. Dit omvat meestal ruimtes zoals de hal, lift, gangen en tuin. Deze delen zijn geen privébezit van een enkele eigenaar, maar worden gezamenlijk beheerd door alle bewoners via de VME.
Probeer SyndicusOnline nu 30 dagen gratis
Ontdek hoe SyndicusOnline je helpt bij je taken als vrijwillige syndicus door het 30 dagen gratis te proberen! Of maak een afspraak met onze expert.