Inhoud van deze pagina
Op deze pagina vind je actuele updates over de nieuwste ontwikkelingen in de wetgeving en andere belangrijke info rond mede-eigendom. We delen hier regelmatig de impactvolste informatie voor de syndicus en de andere betrokkenen bij het gebouwbeheer.
Bij wettelijke veranderingen wordt er specifiek ingegaan op de gevolgen voor (vrijwillige) syndici en bieden we praktische tips voor VME’s om zich effectief aan te passen aan de nieuwe regels en verplichtingen.
Ben je hier vooral om je in te lezen over nieuwtjes uit de media?
Spring dan door hier te klikken naar Updates in de media.
Nieuwe wet op mede-eigendom
Deze pagina geeft een beknopt overzicht van de updates en hun directe impact op het werk van de syndicus en de VME. Voor volledige details en hun juridische achtergrond raadpleeg je best het Belgisch Staatsblad.
Justitie Belgium heeft ook een gratis online brochure die je de basis van het wettelijke kader rond mede-eigendom bijbrengt. Deze vind je hier.
Sinds 1 januari 2019
De laatste grondige herziening van de wet op mede-eigendom gebeurde in 2019. Dit zijn de belangrijkste zaken die toen werden aangepast:
-
Vlottere beslissingen over werken tijdens de Algemene Vergadering:
Besluiten over werken in de gemene delen (nu 2/3-meerderheid) en wettelijk verplichte werken (nu 50% +1) vereisen minder stemmen dan voorheen. -
Afbraak en heropbouw eenvoudiger:
Als afbraak en heropbouw van oude appartementen voordeliger is dan renovatie, was vroeger unanieme goedkeuring nodig van alle eigenaars. Nu volstaat een 4/5-meerderheid, op voorwaarde dat de afbraak noodzakelijk is voor veiligheid of hygiëne, of de renovatiekosten buitensporig zijn. -
Flexibele statuten tijdens bouwfase:
De projectontwikkelaar kan statuten aanpassen vóór oplevering, mits dit geen privédelen raakt of extra kosten voor de mede-eigenaars brengt. -
“Betaler beslist”-principe:
Bij kosten die enkel enkele eigenaars treffen, beslissen alleen de betrokken eigenaars. Eigenaars van een gelijksvloers appartement die geen gebruiksrecht op de lift hebben, betalen én beslissen dus niet mee voor de lift. -
Reservefonds verplicht:
Elke eigenaar draagt jaarlijks 5% van de gewone lasten bij, tenzij 4/5 beslist om dit niet te doen. -
Duidelijker kader exclusieve gebruiksrechten:
De VME kan exclusieve gebruiksrechten beëindigen met een 4/5-meerderheid en rechtmatig belang. Een vergoeding is mogelijk. -
Transparante tarieven syndicus:
Het contract met de syndicus moet een overzicht bevatten van inbegrepen en extra prestaties met bijbehorende tarieven. -
Informatie naar huurders:
Verhuurders moeten huurders informeren over beslissingen van de algemene vergadering. -
Achterstallen sneller invorderen:
De syndicus kan zelf juridische stappen ondernemen tegen wanbetalers (voor het reservefonds bv.) zonder goedkeuring van de algemene vergadering. -
Noodprocedure bij blokkeringen:
Bij onwerkbare situaties waardoor de besluitvorming volledig vastloopt kan de vrederechter een bewindvoerder aanstellen op vraag van de syndicus of 1/5 van de mede-eigenaars.
Updates in de media over mede-eigendom
oktober 2024
Zonnepanelen worden goedkoper voor appartementsgebouwen!
Er is een nieuw regeerakkoord, en dus ook heel wat nieuwe regelgevingen. Enkele daarvan zijn bedoeld om de prijs van zonnepanelen op gebouwen met meerdere eigenaars te doen dalen.
Dit gebeurt deels door lokaal gedeelde energie met een gemeenschappelijk aansluitpunt van een gebouw vrij te stellen van heffingen. Ook ligt er op tafel om eventueel de netbeheerkosten te verlagen.
Abonnee van GVA? Lees hier meer.
Abonnee van het Nieuwsblad? Lees hier meer.
Voor nog diepgaandere informatie kan je het Zonneplan 2025 van de Vlaamse Regering doornemen.
oktober 2024
“De terugdraaiende teller verdwijnt definitief” – VRT NWS
Daarnaast is er beslist om – na jarenlange onduidelijkheid – vanaf 2025 analoge meters uit te faseren. Alle nieuwe eigenaars van zonnepanelen moeten vanaf dan digitale meters aanvaarden.
Wat dit (voor jou) betekent, lees je gratis in dit VRT NWS-artikel.
september 2024
“Wat is een syndicus en wat mag die wel en niet doen?” – VRT NWS
Eind september stond het consumentenprogramma Winwin op Radio2 in het teken van VME-beheer, meer bepaald wat je wel en niet van je syndicus kunt verwachten. Als aanvulling op de radio-uitzending heeft VRT NWS een beknopt en overzichtelijk artikel gepubliceerd dat het besproken onderwerp samenvat. Je kunt het artikel hier lezen.
Probeer SyndicusOnline nu 30 dagen gratis
Ontdek hoe SyndicusOnline je helpt bij je taken als vrijwillige syndicus door het 30 dagen gratis te proberen! Of maak een afspraak met onze expert.